Prof. dr hab. n. med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
- Dietoprofilaktyka i profilaktyka zaburzeń metabolicznych (otyłość, stany przedcukrzycowe, cukrzyca, zaburzenia miesiączkowania, osteoporoza)
- Zaburzenia układu dokrewnego
- Dietoprofilaktyka chorób układu dokrewnego (choroby tarczycy, przytarczyc, nadnerczy, gonad, kości)
- Zaburzenia poboru pokarmu. Regulacja łaknienia
- Dysruptory endokrynne
- Witamina D
- Zapalenie i neuroimmunoendokrynologia
Dr hab. n. med. Bartosz Hudzik, prof. SUM
- Profilaktyka schorzeń sercowo-naczyniowych
- Choroba wieńcowa / zawał serca
- Nadciśnienie tętnicze
- Hiperlipidemia
- Zespół metaboliczny
- Niedożywienie / wyniszczenie związane z chorobą
- Wielochorobowość / zespół kruchości
Dr hab. n. med. Ewa Nowakowska-Zajdel, prof. SUM
- Dietoprofilaktyka w onkologii
- Promocja zdrowia i profilaktyka w szerokim zakresie
- Profilaktyka chorób nowotworowych
- Badania ankietowe w grupie chorych onkologicznie leczonych lub przebywających w kontroli onkologicznej po zakończonym leczeniu
- Psychoonkologia, sposoby radzenia z chorobą przewlekłą: chorobą nowotworową i innymi schorzeniami
- Zaburzenia metaboliczne i ich konsekwencje zdrowotne
- Żywienie w chorobach nowotworowych
Dr hab. n. med. Ilona Korzonek-Szlacheta, prof. SUM
- Zaburzenia metabolizmu kostnego i czynniki na nie wpływające
- Osteoporoza
- Choroby z autoagresji i inne choroby reumatoidalne
- Rehabilitacja medyczna
- Zaburzenia odżywiania na różnym tle
- Rola witamin i suplementów diety i ich wpływ na zdrowie człowieka
- Higiena stomatologiczna
- Choroby zębów i przyzębia
- Bruksizm i czynniki na niego wpływające
- Profilaktyka w wybranych schorzeniach
- Czynniki psychologiczne i somatyczne wpływające na schorzenia układu stomatognatycznego
- Stres i jego wpływ na zdrowie człowieka
- Wypalenie zawodowe
- Czynniki psychospołeczne w pracy i ich wpływ na zdrowie człowieka
Dr n.med. Aleksander Danikiewicz
- Kardiologia
- Medycyna ogólna/rodzinna
- Profilaktyka chorób wewnętrznych
- Profilaktyka chorób układu krążenia
- Miażdżyca
- Zaburzenia gospodarki lipidowej
- Nadciśnienie tętnicze
- Zespół metaboliczny
- Ostre i przewlekłe zespoły wieńcowe
- Choroby tarczycy
Dr n. o zdr. Justyna Nowak
- Żywienie oraz stan odżywienia różnych grup osób zdrowych
- Postępowanie dietetyczne w różnych chorobach, stan odżywienia ludzi chorych
- Nawyki żywieniowe ludzi zdrowych i chorych
- Uwarunkowania zachowań żywieniowych człowieka
- Preferencje spożycia różnych grup produktów żywnościowych
- Wiedza dotycząca stylu życia oraz żywienia ludzi zdrowych i chorych
- Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych
- Szeroko rozumiana psychodietetyka
- Zaburzenia odżywiania
- Motywacja w gabinecie dietetyka
- Ocena żywienia w zakładach żywienia zbiorowego
- Dietetyka onkologiczna
- Dietetyka bariatryczna
- Żywność funkcjonalna, witamina D
- Inna tematyka ustalona w porozumieniu ze Studentem (za wyjątkiem zagadnień z dietetyki sportowej)
Podejmowana przez Studenta praca ma stanowić obszar Jego zainteresowań, a także obejmować zakres tematyczny zgodny z reprezentowaną przez Promotora dyscypliną naukową i zawodową.
Temat pracy dyplomowej jest każdorazowo ustalany w porozumieniu ze Studentką/Studentem, także w sytuacji gdy temat wskazany przez Studentkę/Studenta wykracza poza obszar tematyczny wskazany przez Promotora.