Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023
studia stacjonarne
rok II
Nazwa przedmiotu: Żywność i żywienie w chorobach nowotworowych
Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Wykłady:
- Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
- Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.
- Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I.
- Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część II.
- Żywność i żywienie w niedożywieniu związanym z chorobą nowotworową, omówienie najważniejszych doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową.
Seminaria:
- Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
- Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.
- Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I.
- Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część II. Przegląd doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową.
- Wsparcie psychodietetyczne pacjenta z chorobą nowotworową.
Forma zaliczenia: zaliczenie na ocenę
Obecność na zajęciach obowiązkowa. Nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić z prowadzącym zajęcia).
Literatura:
- Szawłowski AW., Gromadzka-Ostrowska J., Paluszkiewicz P., Słodkowski M., Sobocki J.: Żywienie w chorobach nowotworowych. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
- Kłęk S. (red.): Leczenie żywieniowe w onkologii. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
- Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa, wyd. 4, 2018.
- Zubelewicz-Szkodzińska B.(red). Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część I. Wyd. Śląski Uniwersyetet Medyczny w Katowicach.
- Szczygieł B. (red): Niedożywienie związane z chorobą. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2012.
- Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworwami. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.
- Jarosz M.: Nowotowory złosliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2015.
- Kapała A.: Dieta w chorobie nowotworowej. Wyd. Buchmann, Warszawa 2016.
- Brytek-Matera A.: Psychodietetyka. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
- Publikacje naukowe na temat żywności i żywienia w chorobach nowotworowych.
Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023
studia niestacjonarne
rok II
Nazwa przedmiotu: Żywność i żywienie w chorobach nowotworowych
Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Treści realizowane w ramach wykładów:
Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.
Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I. Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część II.
Żywność i żywienie w niedożywieniu związanym z chorobą nowotworową, omówienie najważniejszych doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową.
Treści realizowane w ramach seminariów:
- Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.
- Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I i cz. II.
- Przegląd doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową. Wsparcie psychodietetyczne pacjenta z chorobą nowotworową.
Forma zaliczenia: zaliczenie na ocenę
Obecność na zajęciach obowiązkowa. Nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić z prowadzącym zajęcia).
Literatura:
- Szawłowski AW., Gromadzka-Ostrowska J., Paluszkiewicz P., Słodkowski M., Sobocki J.: Żywienie w chorobach nowotworowych. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
- Kłęk S. (red.): Leczenie żywieniowe w onkologii. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
- Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa, wyd. 4, 2018.
- Zubelewicz-Szkodzińska B.(red). Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część I. Wyd. Śląski Uniwersyetet Medyczny w Katowicach.
- Szczygieł B. (red): Niedożywienie związane z chorobą. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2012.
- Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworwami. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.
- Jarosz M.: Nowotowory złosliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2015.
- Kapała A.: Dieta w chorobie nowotworowej. Wyd. Buchmann, Warszawa 2016.
- Brytek-Matera A.: Psychodietetyka. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
- Publikacje naukowe na temat żywności i żywienia w chorobach nowotworowych.