Żywność i żywienie w chorobach nowotworowych

Żywność i żywienie w chorobach nowotworowych

 

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023

studia stacjonarne

rok II

 

Nazwa przedmiotu: Żywność  i żywienie w chorobach nowotworowych

 

Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych

Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak

Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak

 

Wykłady:

  1. Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
  2. Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.
  3. Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I.
  4. Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część II.
  5. Żywność i żywienie w niedożywieniu związanym z chorobą nowotworową, omówienie najważniejszych doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową.

Seminaria: 

  1. Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
  2. Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.
  3. Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I.
  4. Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część II. Przegląd doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową.
  5. Wsparcie psychodietetyczne pacjenta z chorobą nowotworową.

 

Forma zaliczenia: zaliczenie na ocenę

Obecność na zajęciach obowiązkowa. Nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić z prowadzącym zajęcia).

 

Literatura:

  1. Szawłowski AW., Gromadzka-Ostrowska J., Paluszkiewicz P., Słodkowski M., Sobocki J.: Żywienie w chorobach nowotworowych. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  2. Kłęk S. (red.): Leczenie żywieniowe w onkologii. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  3. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa, wyd. 4, 2018.
  4. Zubelewicz-Szkodzińska B.(red). Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część I. Wyd. Śląski Uniwersyetet Medyczny w Katowicach.
  5. Szczygieł B. (red): Niedożywienie związane z chorobą. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2012.
  6. Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworwami. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.
  7. Jarosz M.: Nowotowory złosliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2015.
  8. Kapała A.: Dieta w chorobie nowotworowej. Wyd. Buchmann, Warszawa 2016.
  9. Brytek-Matera A.: Psychodietetyka. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  10. Publikacje naukowe na temat żywności i żywienia w chorobach nowotworowych.

 

 


 

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023

studia niestacjonarne

rok II

 

Nazwa przedmiotu: Żywność  i żywienie w chorobach nowotworowych

 

Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych

Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak

Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak

 

Treści realizowane w ramach wykładów:

Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.

Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I. Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część II.

Żywność i żywienie w niedożywieniu związanym z chorobą nowotworową, omówienie najważniejszych doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową.

 

Treści realizowane w ramach seminariów: 

  1. Żywność i żywienie zwiększające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Żywność i żywienie jako element dietoprofilaktyki chorób nowotworowych.
  2. Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych - część I i cz. II.
  3. Przegląd doustnych suplementów pokarmowych mających zastosowanie podczas pracy z pacjentem z chorobą nowotworową. Wsparcie psychodietetyczne pacjenta z chorobą nowotworową.

 

Forma zaliczenia: zaliczenie na ocenę

Obecność na zajęciach obowiązkowa. Nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić z prowadzącym zajęcia).

 

Literatura:

  1. Szawłowski AW., Gromadzka-Ostrowska J., Paluszkiewicz P., Słodkowski M., Sobocki J.: Żywienie w chorobach nowotworowych. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  2. Kłęk S. (red.): Leczenie żywieniowe w onkologii. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  3. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa, wyd. 4, 2018.
  4. Zubelewicz-Szkodzińska B.(red). Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część I. Wyd. Śląski Uniwersyetet Medyczny w Katowicach.
  5. Szczygieł B. (red): Niedożywienie związane z chorobą. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2012.
  6. Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworwami. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.
  7. Jarosz M.: Nowotowory złosliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2015.
  8. Kapała A.: Dieta w chorobie nowotworowej. Wyd. Buchmann, Warszawa 2016.
  9. Brytek-Matera A.: Psychodietetyka. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  10. Publikacje naukowe na temat żywności i żywienia w chorobach nowotworowych.