Program nauczania przedmiotu w ramach studiów licencjackich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023
studia stacjonarne
rok II
Żywienie osób zdrowych (dotyczy wyłącznie zajęć wykładowych)
Jednostka prowadząca wykłady: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Osoba realizująca przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak
WYKŁADY (SEMESTR ZIMOWY):
- Bilans energetyczny, podstawowa przemiana materii, całkowita przemiana materii. Normy żywienia i wyżywienia.
- Ogólne zasady prawidłowego żywienia. Zapotrzebowanie na energię. Składniki pożywienia człowieka (podstawowe zagadnienia).
- Etapy rozwoju człowieka.
- Żywienie kobiet ciężarnych – zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
- Żywienie kobiet karmiących - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
- Żywienie niemowląt - zasady, planowanie i ocena jadłospisów (karmienie naturalne)
- Żywienie niemowląt - zasady, planowanie i ocena jadłospisów (karmienie mlekiem modyfikowanym). Wybór mieszanek dla niemowląt.
- Żywienie dzieci w wieku wczesnego dzieciństwa (1-3rż) i dzieci w wieku przedszkolnym (4-6) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
- Żywienie dzieci w wieku szkolnym (7-9, 10-12, 13-15rż) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
- Zajęcia zaliczeniowe
WYKŁADY (SEMESTR LETNI):
- Żywienie młodzieży (16-18rż) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów. Błędy żywieniowe u dzieci i młodzieży – konsekwencje zdrowotne i rozwojowe.
- Żywienie osób dorosłych w zależności od wieku i aktywności fizycznej – zasady, planowanie, ocena jadłospisów.
- Żywienie osób w wieku starszym – zasady, planowanie, ocena jadłospisów. Problemy zdrowego żywienia osób starszych. Problemy zdrowotne związane z odżywieniem się.
- Witaminy w populacji osób dorosłych i starszych – rola, normy, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru.
- Składniki mineralne w populacji osób dorosłych i starszych – rola, normy, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru.
- Odżywianie się zgodnie z indywidualnymi wymaganiami jednostki.
- Edukacja żywieniowa w zakresie profilaktyki chorób związanych z nieprawidłowym żywieniem.
- Zasady planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu diety indywidualnej i grupowej. Posiłki profilaktyczne i regeneracyjne.
- Uwarunkowania zachowań żywieniowych człowieka. Dodatki do żywności.
- Zajęcia zaliczeniowe.
Literatura podstawowa
- H. Ciborowska, A. Rudnicka: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wydanie V, Warszawa 2021.
- Szajewska H., Horvath A.: Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Medycyna praktyczna, Kraków 2017.
- Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny 2020.
- Publikacje naukowe.
- red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Postawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007