Podstawy dietetyki
Program nauczania przedmiotu w ramach studiów licencjackich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023
studia niestacjonarne
rok II
Podstawy dietetyki
Jednostka prowadząca wykłady: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Osoba realizująca przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak, mgr Vivian Carbogno-Barnabe
TEMATY REALIZOWANE W RAMACH ZAJĘĆ W SEMESTRZE LETNIM
T1 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu.
T2 Żywienie w chorobach nowotworowych.
T3 Diety z modyfikacją składników mineralnych. Żywienie w osteoporozie.
T4 Dieta niskobiałkowa.
T5 Dieta o zmienionej konsystencji. Żywienie po zabiegach chirurgicznych.
T6 Żywienie dojelitowe. Żywienie pozajelitowe.
T7 Ocena stanu odżywienia i leczenie żywieniowe w niedożywieniu.
TEMATYKA ĆWICZEŃ Z PRZEDMIOTU
PODSTAWY DIETETYKI
Rok akademicki 2022/2023
Kierunek Dietetyka, II rok, tryb niestacjonarny, semestr letni
Lp. |
Data zajęć |
Godzina |
Grupa |
Temat zajęć |
Prowadzący zajęcia |
1. |
04.03.2023 |
15.30-17.45 |
W1 |
WYKŁAD |
dr n. o zdr. Justyna Nowak
|
2. |
19.03.2023 |
16.15-20.00 |
A |
ĆWICZENIA T1+T5 |
mgr Vivian Carbogno-Barnabe |
3. |
16.04.2023 13.05.2023 |
9.45-12.45 16.15-19.15 |
A |
ĆWICZENIA T6 |
mgr Vivian Carbogno-Barnabe |
4. |
23.04.2023 |
8.00-10.15 |
W1 |
WYKŁAD |
dr n. o zdr. Justyna Nowak
|
5. |
23.04.2023 |
10.30-12.45 |
A |
WYKŁAD |
dr n. o zdr. Justyna Nowak
|
6. |
14.05.2023 |
11.30-16.15 |
A |
ĆWICZENIA T3+T4 |
mgr Vivian Carbogno-Barnabe |
7. |
04.06.2023 |
8.00-12.45 |
A |
ĆWICZENIA T2+T7 |
dr n. o zdr. Justyna Nowak
|
Adresy mailowe prowadzących:
dr n. o zdr. Justyna Nowak – justyna.nowak@sum.edu.pl
mgr Vivian Carbogno-Barnabe - d200985@365.sum.edu.pl
Literatura podstawowa
TEMATY REALIZOWANE W RAMACH ZAJĘĆ W SEMESTRZE ZIMOWYM
T1 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
T2 Dieta bogatoresztkowa.
T3 Żywienie w chorobach endokrynologicznych.
T4 Dieta ubogoenergetyczna.
T5 Dieta z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych.
T6 Dieta bogatobiałkowa.
T7 Dieta łatwo strawna. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
TEMATYKA ĆWICZEŃ Z PRZEDMIOTU
PODSTAWY DIETETYKI
Rok akademicki 2022/2023
Kierunek Dietetyka, II rok, tryb niestacjonarny, semestr zimowy
Lp. |
Data zajęć |
Godzina |
Grupa |
Temat zajęć |
Prowadzący zajęcia |
1. |
22.10.2022 |
10.30-12.45 |
W1 |
WYKŁAD |
dr n. o zdr. Justyna Nowak
|
2. |
23.10.2022 |
8.00-10.15 |
A |
ĆWICZENIA T1 |
|
3. |
05.11.2022 |
8.00-10.15 |
W1 |
WYKŁAD |
|
4. |
26.11.2022 |
8.00-10.15 |
W1 |
WYKŁAD |
|
5. |
14.01.2023 /Zabrze/ |
13.00-17.30 |
A |
ĆWICZENIA T2 +T3 |
|
6. |
21.01.2023 /Zabrze/ |
8.45-13.15 |
A |
ĆWICZENIA T4 +T5 |
|
7. |
28.01.2023 |
8.00-12.30 |
A |
ĆWICZENIA T6 +T7 |
TEMATY REALIZOWANE W RAMACH ZAJĘĆ W SEMESTRZE LETNIM
T1 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu.
T2 Żywienie w chorobach nowotworowych.
T3 Diety z modyfikacją składników mineralnych. Żywienie w osteoporozie.
T4 Dieta niskobiałkowa.
T5 Dieta o zmienionej konsystencji. Żywienie po zabiegach chirurgicznych.
T6 Żywienie dojelitowe. Żywienie pozajelitowe.
T7 Ocena stanu odżywienia i leczenie żywieniowe w niedożywieniu.
Literatura podstawowa